ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „OSTANI U SVOM DOMU UZ 50+“ PROGRAMA ZAPOŠLJAVANJA ŽENA „ZAŽELI“ PRI UDRUZI SVETI JERONIM

U ponedjeljak 11. listopada 2021. održali smo završnu konferenciju projekta „Ostani u svom domu uz 50+“ programa zapošljavanja žena „Zaželi“.

Projekt ukupne vrijednosti 1.134.563,69 kuna financiran je 100% sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U sklopu projekta zaposlen je voditelj projekta te osam žena od kojih su dvije primljene kao zamjena. One su prošle edukaciju za zanimanje gerontodomaćice što im je upisano u radnu knjižicu. Kroz edukaciju stekle su nova znanja i vještine i time povećale kvalitetu života za 57 korisnika koliko ih je ukupno kroz dvije godine provedbe projektnih aktivnosti prošlo kroz projekt.

Cilj projekta bio je zapošljavanje teže zapošljivih skupina žena i podizanje konkurentnosti istih na tržištu rada. Osim samog zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju te podizanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, aktivnosti projekta doprinijele su  sprječavanju prerane institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba na području grada Kaštela, odnosno, poboljšanju kvalitete života istih i samim time smanjivanju siromaštva i socijalne isključenosti.

Partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Split, podružnica Kaštela i Grad Kaštela.

Usluge koje su pružene ovim projektom su: obavljanje kućanskih poslova, dostava namirnica i lijekova, plaćanje računa, priprema obroka, održavanje i uređenje okućnice, psihosocijalna podrška, komunikacija s udaljenim članovima obitelji, ostvarivanje različitih prava, komunikacija s liječnicima i sl.

Krajnjim korisnicima isporučeni su paketi kućanskih i higijenskih  potrepština na mjesečnoj bazi u vremenskom periodu od dvije godine. Za obilazak krajnjih korisnika nabavljen je bicikl, a od dodatne opreme usisavač za mokro i suho usisavanje.

Završnoj konferenciji nazočili su predstavnici partnera, neki od krajnjih korisnika, kao i žene koje su bile zaposlenice kroz ovaj projekt. Tom prigodom, žene su nazočne upoznale sa stanjem na terenu te su s njima podijelile koliko im znači ovaj projekt.

Ovim projektom je osobama treće životne dobi poboljšana kvaliteta života te im je omogućeno pravo na dostojanstven život i uključenost u društveni život zajednice.

Promocijom ovog projekta značajno smo utjecali na svijest naših sugrađana po pitanju socijalne uključenosti, siromaštva i kvalitete života. Stoga nestrpljivo iščekujemo i nadamo se nastavku ovog hvalevrijednog projekta, zahvaljujući svima na ukazanom povjerenju i podršci.